Merluzzo al verde con polenta- Salt cod, in green sauce with polenta |
Merluzzo al verde con polenta
1.5 kg merluzzo dissalato ,tenuto a bagno per 48 ore, e
cambiato 4 volte l’ acqua
250 spinaci
50 g. prezzemolo
3 spicchi aglio
½ bicchiere vino bianco
100 g. farina bianca
4 cucchiai olio d’ oliva
Tritare finemente ,aglio spinaci e prezzemolo.
Mettete questo trito i in una padella bassa e larga con l’
olio e fate soffriggere a fuoco molto basso .
Non deve assolutamente bruciare , bagnare con 2
cucchiai di acqua al bisogno.
Infarinate i pezzi di baccalà tagliati a pezzi possibilmente
della stessa grandezza ,
adagiateli nella padella con il trito .
Soffriggete il pesce girandolo spesso sempre a fuoco basso per non bruciare il trito di erbe, bagnate con il vino bianco e lasciatelo evaporare.
adagiateli nella padella con il trito .
Soffriggete il pesce girandolo spesso sempre a fuoco basso per non bruciare il trito di erbe, bagnate con il vino bianco e lasciatelo evaporare.
A questo punto aggiungete acqua, poca alla volta per
portarlo a cottura.
Ci vorranno all’ incirca 25- 30 minuti.
Ci vorranno all’ incirca 25- 30 minuti.
Servite con la polenta.
Merluzzo al verde con polenta- Salt cod, in green sauce with polenta |
Salt cod,
in green sauce with polenta
1.5 kg salt cod ,soaked for 48 hours in 4 changes of
water
250 spinach chopped
250 spinach chopped
50 g.
parsley chopped
3 cloves of
garlic m
½ cup white
wine
100 g.
all- purpose flour
4
tablespoons olive 'oil
Salt if
neaded
500 g.
polenta or cornmeal
2 liter of
water
Salt "to taste"
2 tablespoon olive oil
2 tablespoon olive oil
Cut soaked cod
into pieces of the same size, and check
for any bones.
Place the
flour in a bowl, then toss the cod pieces to coat.
In a large skillet, heat 4 tablespoons oil over medium-high heat. Add, chopped garlic ,spinach ,and parsley reduce heat to medium-low heat , place the cod ,turning frequently to avoid burning the herbs, pour in the white wine and let it evaporate.
In a large skillet, heat 4 tablespoons oil over medium-high heat. Add, chopped garlic ,spinach ,and parsley reduce heat to medium-low heat , place the cod ,turning frequently to avoid burning the herbs, pour in the white wine and let it evaporate.
At this
point add water, a little at a time .
Simmer,
uncovered, until cod is tender and heated through, about 25-30 minutes. Check for seasoning, and serve with polenta.
HOW TO MAKE POLENTA :
In a wide bottomed pot, heat water and salt until boiling.
Drizzle in
polenta in a thin stream, add oil .Whisking constantly,( to avoid any lumps) until
all polenta is incorporated and mixture begins to thicken. Turn the heat
to the lowest setting and cover .Simmer, stirring using a wooden spoon ,every
five minutes for 30 to 40 minutes or until it is done to your liking.
Merluzzo al verde con polenta- Salt cod, in green sauce with polenta |
Rossese di Dolceacqua d.o.c