Pane ai fichi e mosto d’ uva cotto o Pane ai fichi e miele
400 g . farina 0
100 g. farina di segale
200 g. pasta madre rinfrescata 12 ore prima a 50 % di idratazione
3 g. lievito di birra secco
300 -320 acqua
200 g. fichi secchi
Mettere nella ciotola dell’ impastatore le farine con l’
acqua, lasciare in autolisi per 30 minuti.
Aggiungere la pasta madre , i cucchiai di mosto cotto e il
lievito . Impastare per 10 minuti alla prima velocità., aggiungere il sale e
impastare per altri 5 minuti.
Tagliare a pezzi i fichi secchi , unirli all’ impasto , continuare ad impastare fino ad inglobarli perfettamente .
Formate una palla e lasciate a lievitare per 90 minuti . Fate
delle pieghe di rinforzo per 2 volte ,
ogni 30 minuti .
Dividete l’ impasto in 2 parti, formate due filoncini poi piegateli a ferro di cavallo .Lasciateli
lievitare ancora 60 minuti,o al raddoppio del loro volume Coperti da un
canovaccio, al caldo .
Prima di infornare il pane fate dei tagli sottopelle con le
forbici , o fate dei tagli che preferite.
Infornate a 250° per i primi 15 minuti poi abbassate la
temperatura a 200° . Ricordate di umidificare con un pentolino di acqua sul
fondo del forno .
Questo pane è eccezionale con tutti i formaggi .
Fig and cooked grape must bread or Fig and honey bread
400 g. white
bread flour
100 g. rye flour
200 g. sourdough refreshed 12 hours before ( 50 % hydration )
3 g. active dry yeast
3 g. active dry yeast
300- 320
water
200 g.
dried figs
4-5
tablespoons cooked grape must honey if you don't find the must
10 g. salt
Place in
the bowl of an electric mixer ;the white and rye flour with the water, leave
for 30 minutes in autolysis.
Add the sourdough,
the cooked must, the yeast. Knead for 10
minutes at the first speed., Add salt and mix for another 5 minutes.
Chop the
figs, add them to the dough, continue to mix until are fully incorporate.
Form a ball
and let rise for 90 minutes. Stretch and
fold for 2 times, every 30 minutes.
Divide the dough
into 2 parts, form into horseshoe shape. Let rise
for another 60 minutes, or until doubles in volume. Cover with a towel and keep in a warm place
Before
baking the bread you should make some
small cuts on the surface of the dough with scissors, or make some cuts as you
want.
Bake at 250
° for the first 15 minutes, then lower the temperature to 200 degrees for 30-40
minutes. Place a small cake pan in the oven with an inch of water on the shelf
beneath the loaf to create steam and develop a chewy crust. The bread it’s ready
,when will sound hollow when tapped on the bottom, and well browned
The bread
is a wonderful accompaniment to a cheese platter .